Tajemství kosmetických jílů odhaleno. Jak fungují a jak si skrze ně zajistit krásné vlasy a hebkou pokožku?

KOSMETICKÉ JÍLY: DLOUHO UŽÍVANÁ METODA V PÉČI O POKOŽKU TĚLA A PLEŤ. MĚLI BYCHOM JE APLIKOVAT I NA VLASY?

Dnes pro vás mám článek z kategorie “tipy v rámci přírodní kosmetiky”. Budeme se bavit o kosmetických jílech. Abych s vámi byla upřímná, jsem, co se jejich užívání týče, teprve začátečník. Stále zjišťuje, jak neskutečně efektivním přípravkem kosmetický jíl je a ráda bych vám předala všechny informace, které jsem zatím sesbírala. Třeba budete z množství užití jílů stejně překvapeni, jako jsem byla já!

Co jsou to kosmetické jíly?

Začnu tou nejdůležitější otázkou: Co jsou to jíly? Víme, více či méně, jak vypadají, ale příliš mnoho z nás nemá mnoho znalostí o tom, jak účinkují. Hlína v pudru? Inu, jde o přírodní minerály. Ve většině případů se s nimi setkáme v pudrové formě, ale mohou být kombinovány i s vodou či bylinnými destiláty, kdy tvoří efektivní “bahno”.

Jaké obsahují složky?

Vše záleží na typu kosmetického jílu, který si vyberete. Chemické složení je závislé na místě, ve kterém byl jíl vytěžen a na jeho typu. Ať už je ale typ jílu jakýkoliv, vždy v něm naleznete vyšší či nižší koncentraci mikro a makroživin. Mezi složkami se vyskytuje draslík, hořčík, železo, zinek, selen, vápník, fosfor a mnoho dalších. Kromě toho jsou kosmetické jíly pokožkou skvěle tolerovány.

Nejčastější typy kosmetických jílů

  • Bílý jíl se hodí k péči o suchou, citlivou a zralou pokožku, jelikož ji dokáže efektivně čistit, vyhlazovat a živit. Bílý jíl zlepšuje krevní oběh a stimuluje regenerační procesy pokožky.
  • Červený jíl se hodí lidem s unavenou, kombinovanou či mastnou pokožkou. Lze jej užívat i na pokožce s akné a varixy. Dokáže pokožku efektivně obnovovat a urychlovat proces její obnovy. Dále zkvalitňují oběh krve.
  • Zelený jíl je tím nejsilnějším mezi kosmetickými jíly, kdy dokáže perfektně dezinfikovat a čistit pokožku, přičemž jí pomáhá od podráždění a vyhlazuje i její pH. Funguje i jako tonikum. Má obnovující účinek a bojuje proti celulitidě a striím.
  • Růžový jíl se hodí citlivé, podrážděné a problematické pokožce (např. pokožce s akné, jizvami a skvrnami), proto se hodí k jejímu čištění, vyhlazené a zefektivnění její obnovy.
  • Žlutý jíl se doporučuje při péči o unavenou, kombinovanou a mastnou pokožku, kdy zajišťuje obnovu její rovnováhy, dokáže ji vyhladit a vyživit a také efektivně zkrášlit.
  • Modrý jíl je tou nejlepší volbou pro suchou, jemnou a citlivou pokožku, hlavně v případě, že se na ní vyskytují skvrny a černé tečky. Modrý jíl zajišťuje obnovu a zpevnění pokožky. Kromě toho má také vyživující schopnosti.

Jaké jsou výhody užívání kosmetických jílů?

Kosmetické jíly, mezi sebou sdílejí několik charakteristických vlastností. Jde o:

  • skvělou absorpci nečistot
  • detoxifikační účinek
  • zefektivnění krevního oběhu
  • pomoc od podráždění
  • vyživení pokožky
  • pomoc při obnově pokožky
  • osvěžení a zpevnění pokožky

Aplikace kosmetických jílů: tělo, obličej, vlasy

K čemu můžete kosmetické jíly užívat?

Ve většině případů se kosmetické hlíny užívají k čištění pokožky a to hlavně jako ingredience vlasových masek a peelingových produktů. Kosmetické jíly se skvěle kombinují s bylinnými destiláty, přírodními oleji a dalšími ingrediencemi, které tvoří zkrášlující produkty (např. hyaluronová kyselina, glycerin, aloe gel a vitaminové kapky). Jíl lze také aplikovat přímo na tělo, hlavně v oblastech, které jsou vystaveny celulitidě a akné.

Kosmetické jíly se také perfektně hodí k aplikaci na vlasy. Často o této metodě užití ale neslyším. Jíl lze aplikovat na celou délku vlasů a také jej vmasírovat v kombinaci s přírodním olejem do pokožky hlavy. Jíl v tomto případě pomůže zklidnit pokožku, vyčistit ji a eliminovat lupy. Kromě toho si jistě všimnete urychleného růstu vlasů.

Kosmetické jíly či zkrášlující produkty obsahující kosmetické jíly?

Jak si vybrat? Čistý kosmetický jíl, či produkty z drogerie, které jej obsahují jakožto ingredienci? Inu, je to na vás. Pokud bych měla doporučit, asi bych sáhla nejdříve po kosmetice s obsahem jílu, jelikož se snáze aplikují a nevyžadují tak dlouhou přípravu. Poté, co se s jíly blíže seznámíte, je můžete začít užívat v jejich čisté formě.

Moje oblíbená maska s kosmetickým jílem

ORIGINS Original Skin Retexturing Mask with Rose Clay – maska v tubě, která obsahuje bohatou dávku růžového jílu. Kromě jílu produkt obsahuje také extrakt z vrhovky a aloe a celou řadu esenciálních olejů a jojobových esterů, které zajišťují exfoliační účinek. Miluji hlavně její vůni a konzistenci, díky které se produkt snadno aplikuje. Také je mi příjemný fakt, že stačí masku aplikovat na obličej, nechat 10 minut působit, následně ji vmasírovat do pokožky a poté ji vymýt. Účinky uvidíte okamžitě poté, co masku smyjete z obličeje. Pokožka bude zářivá, hebká a zdravé. Důležité je, že produkt je sice velice efektivní, ale bohužel není zrovna tím nejlevnějším na trhu.

Moje oblíbená vlasová maska s kosmetickým jílem

L’Oreal Extraordinary CLAY MASK Pre-Shampoo Treatment pro péči o vlasové konečky. Bohužel je dostupná jen v některých zemích. Přesto má krásnou barvu (námořnická modrá) a zanechává vlasy čisté a vyživené. Masku mám ráda i přesto, že není příliš efektivní. Proto, aby účinkovala tak, jak má, jí musím spotřebovat opravdu spoustu. Jedno balení mi vydrží na 3-4 užití. Pokud tohle čte někdo z L’Oreal, chtěla bych o něco větší balení! A to je vše. Doufám, že vám informace z toho článku mohou zorientovat se ve světě jílů a správně je aplikovat. Pokud máte jakékoliv otázky, dejte mi vědět!

Olivia

Moje jméno je Olivia. Mezi moje zájmy patří kosmetika. Zájem o ni jsem zdědila po mámě, která byla známou kosmetoložkou. Rády spolu trávíme čas a sdílíme své dojmy co se krásy a péče o tělo týče. Pokud hledáte recenze a profesionální rady, ráda vás uvidím na svém blogu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *